wat kost een dakkapel

Hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit?

Geplaatst op

Een grote verandering in design en cultuur komt eens in de zoveel tijd en grijpt dan in op de manier waarop we ons leven leiden. Ons begrip van wat een kantoor is en hoe dit eruit komt te zien, wordt volledig veranderd. Als werkgever is het goed om na te denken over hoe jouw werkplek er in de toekomst uit moet zien. Vorm voor jezelf een goed beeld over de projectinrichting binnen jouw bedrijf en speel in op de toekomstige ontwikkelingen. Deze blog gaat over de nabije toekomst: hoe het kantoor er over tien jaar uitziet.

De ontwikkeling die niet stopt

Onze technologie die steeds maar verder ontwikkelt, is de motor achter de verandering van design. Het duurt niet lang meer voordat alle dingen die we nu alleen nog maar in sciencefiction tegenkomen, de vergaderzaal binnenwandelen. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is, de robot als collega. De ontwikkelingen in de robotica en AI gaan met sprongen vooruit. Dus hoe ziet de werkplek van de toekomst er nu eigenlijk uit? We schetsen in deze blog met een aantal voorbeelden een horizon die de toekomst nadert:

Het kantoor van de toekomst is ecologisch

De werknemer zal in de toekomst een zeer groene werkplek hebben. Veel mensen, vooral jongeren, kiezen hun baan op basis van faciliteiten. Ook de levensvisie en stijl van een bedrijf zijn belangrijk. Google is bijvoorbeeld een bedrijf bij uitstek dat haar medewerkers een geheel eigen werkstijl biedt, want programmeurs en ontwerpers krijgen veel vrijheid en faciliteiten om hun werk zo ontspannen mogelijk te doen. Zo zijn er complete binnenstrandjes aangelegd, uitgerust met strandmeubels, waarop de programmeurs hun werk checken en aanpassen. Het kantoor als strandervaring. Je moet er maar op komen. Het kantoor van de toekomst is een groene werkplek waarin werken zo ontspannend mogelijk is. Dat geeft een boost aan de kwaliteit van de output van het bedrijf.

Ecologische partners

Ook is het voor de jongere generatie belangrijk of het bedrijf waar ze werken, ecologisch verantwoord bezig is: scheiden ze afval, doen ze zaken met ecologische bedrijven en werken de werknemers van die bedrijven onder goede arbeidsomstandigheden? Krijgen ze een eerlijk salaris en is hun werkplek schoon en veilig? Allemaal vragen die belangrijk zijn bij de jonge generatie, ook in de toekomst.

Nieuwe technologie

In de toekomst zullen veel taken door AI (artificial intelligence) en robots overgenomen worden. Uit het verleden weten we, dat veel taken die technologie door overgenomen werden, resulteerden in een verandering binnen de beroepsbevolking: het opleidingsniveau en de productiviteit van de arbeiders nam toe. De verwachting is dat dit patroon zich in de toekomst zal voortzetten.

Flexibele werktijden

De eerste stappen zijn in onze tijd al gemaakt, maar in de toekomst zal het flexibele werken toenemen. Mensen willen meer ruimtes die hun beroepsleven inderdaad verbeteren. Denk hierbij aan: sociale ruimtes, sportzalen, zelfs slaapkamers of studio’s. Het levende bewijs dat er al veel van dit soort ideeën gerealiseerd zijn, is de Google campus (het strand)en ongetwijfeld zijn er meer grote bedrijven die zich van dit soort nieuwe ideeën bedienen om hun input, throughput (werksystemen en methoden) en output te verbeteren.

Werkritme

Het werkritme in de toekomst is meer gebaseerd op de piekmomenten van de medewerkers. De eerste onderzoeken laten zien, dat mensen op bepaalde momenten van de dag anders productief zijn. Zo kun je een brainstormsessie het beste op het midden van de dag houden. Er is nog veel te leren op dit vlak, maar in de toekomst gaat hier rekening mee gehouden worden. Zo kunnen we ons voorstellen dat er speciale ruimtes komen voor diepe concentratie (zie foto), dit kan een grote bijdrage zijn aan de andere aspecten van de werkplek, zoals het samenwerken aan opdrachten in sociaalverband.

Integratie werken en leven

In de toekomst zien we een diepere integratie tussen werk en leven, waarbij er veel rekening gehouden zal worden met het familieleven. Alle voorzieningen die mensen nodig hebben: crèche, kappers, winkels een bank of iets wat lijkt op een postkantoor; zal betrokken worden op de werkplek.

The flow

Over een X-aantal jaar zal de werkplek faciliteiten kennen die de medewerkers in staat stelt om in the flow te komen. Wat houdt dit idee van flow in? The flow is een mentale toestand waarin een iemand totaal opgaat in de bezigheden waarmee hij of zij bezig is. Flow is een volledige betrokkenheid op de acties die uitgevoerd worden. Daarbij kan worden gevoegd, dat deze activiteiten dan succesvol uitgevoerd worden.

Wat zijn de kenmerken van flow?

Deze kenmerken van flow zijn opgesteld door de Amerikaanse psycholoog: Mihaly Csikszentmihalyi.

  • Iemand heeft een duidelijk doel
  • Concentratie
  • Verlies van zelfbewustzijn
  • Tijd vliegt voorbij
  • Directe feedback (wel of geen succes is direct duidelijk, aanpassing is meteen mogelijk)
  • Bezigheden zijn uitdagend, maar passen bij het vaardigheidsniveau van de werknemer
  • De werknemer heeft een gevoel van controle over de situatie en activiteit
  • Activiteit beloont direct, de werknemer vindt het bijvoorbeeld erg interessant of leuk

Deze kenmerken zijn opgesteld door de Amerikaanse psycholoog: Mihaly Csikszentmihalyi.

Conclusie

De werkplek van de toekomst is ontworpen volgens ecologisch lijnen en werknemers hebben er de beschikking over hoogontwikkelde technologie. Ook zal er een verdere integratie zijn tussen wonen en werken. Het is in de toekomst belangrijker om te werken op basis van de piekmomenten van werknemers, momenten op de dag waarop ze creatiever en productiever zijn. Er zullen faciliteiten komen die deze momenten kunnen oproepen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je weten hoe je een dakkappel kunt realiseren? Lees dan snel verder

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden