wat kost een dakkapel

Hoe moet ik mijn woonkamer verlichten?

Geplaatst op

Wanneer je aan de slag gaat met de belichting van je woning, dan is de woonkamer een echte uitdaging. Het wordt meestal als het centrale punt gezien van je huis. Je zult je verbazen wat de invloed van verlichting heeft op de sfeer, ruimte perspectief en hoe je daadwerkelijk voelt als je loopt of plaats gaat nemen in je woonkamer. Een set met plafondlampen kan al een groot verschil opleveren. Voor je dagelijkse leven voor jou en je familie een belangrijke inrichting dus. We gaan wat dieper in op de aspecten die komen kijken bij het creëren van de ideale verlichting in je woonkamer.

 

Hoe maak ik een lichtplan voor mijn woonkamer?

Ten eerste kun je rekening houden met het feit dat er talloze manieren zijn om je woonkamer te verlichten. Dit kunnen we onderscheiden in 4 niveaus: 

 

  • Hoog: de verlichting aan het plafond of andere verlichting met grote standaarden
  • Gemiddeld: de verlichting die aan wanden geplaatst kan worden
  • Laag: de verlichting voor op vloeren of onder kastjes of die letterlijk op de grond staan
  • Natuurlijk: al het licht dat afkomstig is van natuurlijke lichtbronnen en je woonkamer binnenkomt, zoals zon, maan en sterren

 

Wat moet je vooral niet doen?

Bij het verlichten van de woonkamer wordt er in heel veel woonkamers overbelicht. Dit gaat vaak ten koste van andere interieurelementen zoals karakteristieker meubels. Probeer dit dus te vermijden door een goed lichtplan te maken. Het is aan te raden om te gaan voor één centraal verlichtingspunt. Je kunt hier rustig op vertrouwen dat dit voldoende centraal licht zal geven. Denk hierbij als kroonluchter als plafondlamp. Dit kan verder aangevuld worden door kleinere verlichtingen voor zitplekken of een leeshoek of iets dergelijks.

 

Lampkleuren

In de lampwerken horen natuurlijk de daadwerkelijke lampjes. Bij de productspecificaties is te vinden hoe groot de fitting is en uit hoeveel lumen de lamp bestaat. Dit heeft te maken met het energieverbruik en de kleur van de lamp. Maak voor jezelf een afweging of je voor geel kunstlicht wilt gaan of helder wit licht. Daarnaast zijn er talloze verstelbare ledlampen te bestellen die je met een afstandsbediening van kleur kan laten verwisselen. De kleurinval heeft veel impact op de sfeerbepaling in je woonkamer.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je weten hoe je een dakkappel kunt realiseren? Lees dan snel verder

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden