wat kost een dakkapel

Alles wat je moet weten over een bouwvergunning aanvragen

Geplaatst op

Ben je van plan om te bouwen of misschien wel te verbouwen? In allebei deze gevallen dien je er rekening mee te houden dat je mogelijks een bouwvergunning zal moeten aanvragen. Of het aanvragen van zo’n vergunning al dan niet is vereist is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe dan ook is het zeer belangrijk om je goed te verdiepen in de voorwaarden met betrekking tot een vergunning aanvragen. Enkel en alleen wanneer je dat doet zal je immers mogelijks vervelende verrassingen kunnen voorkomen. Hoe dan ook, ben jij ook op zoek naar meer informatie met betrekking tot het al dan niet moeten aanvragen van een bouwvergunning? Verdiep je dan beslist even in alle informatie op deze pagina.

             Let op, een bouwvergunning is niet altijd vereist!

Er wordt nog steeds door heel veel mensen gedacht dat het aanvragen van een vergunning in Nederland verplicht is voor het uitvoeren van alle ingrijpende werkzaamheden. Dat is dus niet het geval. Voordat je een vergunning aan gaat vragen is het dan ook in de praktijk altijd interessant om even te controleren bij het zogenaamde Omgevingsloket of ervoor de werken die jij wenst uit te voeren al dan niet behoeften is aan een bouwvergunning. Er is een digitale controle beschikbaar die je hier uitleg over kan verschaffen.

             Welke drie categorieën bestaan er onder de WABO?

We maken onder de WABO een onderscheid tussen drie verschillende categorieën. Wat dit betreft kan er worden gedacht aan de volgende opties:

 

  • Bouwvergunningvrij;
  • Bouwvergunningplichtig;
  • Meldingplichtig;

 

Deze laatste categorie is eerder een uitzondering. De meldingsplicht bestaat dan ook vooral voor milieu gerelateerde activiteiten die worden uitgevoerd. Voor veel mensen is het best mogelijk dat het bovenstaand overzicht vragen oproept. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat er vroeger nog sprake was van een andere categorie ook. Het ging daarbij dan om de categorie van de lichte bouwvergunning. Sinds de invoering van de zogenaamde omgevingsvergunning is deze echter komen te verdwijnen.

             Hoelang duurt het aanvragen van de bouwvergunning?

Heb je voor het bouwen of verbouwen van je woning behoeften aan een bouwvergunning? Dan zal je, je ongetwijfeld de vraag stellen hoelang het duurt voordat je deze vergunning kan ontvangen. Wat dit betreft kan je in de praktijk vaststellen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende situaties. Het gaat hierbij om de volgende:

 

  1. De eenvoudige aanvragen die gebeuren via de reguliere procedure;
  2. De complexe(re) aanvragen die worden behandeld middels de uitgebreide procedure;

 

In het eerste geval is het zo dat je bouwvergunning aanvragen doorgaans niet langer dan 8 weken in beslag mag nemen. Binnen deze 8 weken is het wel mogelijk dat de gemeente beslist om de termijn nog eens met 6 weken extra te verlengen. Het verlengen van de procedure kan in de praktijk slechts één keer gebeuren.

 

In het tweede geval is er sprake van een meer complexe aanvraag waarvoor een uitgebreide procedure in het leven is geroepen. In dit geval kan het toegekend krijgen van je bouwvergunning tot wel 26 weken in beslag nemen. Dit is onder meer het geval op het ogenblik dat het bestemmingsplan dient te worden aangepast om de bouw of verbouwing van een woning mogelijk te maken. We Build 4 You helpt je bij de aanvraag van een bouwvergunning!

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je weten hoe je een dakkappel kunt realiseren? Lees dan snel verder

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden